Monday, 9 March 2009

SAINS MATEMATIK DWIBAHASA

Utusan Malaysia 10 Mac 2009


MELAKA 9 Mac - Kerajaan dicadangkan memberi pilihan pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam dwibahasa itu untuk mengelak pertikaian yang berterusan sehingga ia menjadi isu politik.
Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam ketika mencadangkan perkara itu berkata, beliau yakin, jika cadangan itu dilaksanakan, ia dapat menghentikan pergolakan terhadap PPSMI yang cuba dipolitikkan seperti apa yang berlaku hari ini.
Beliau yang juga Naib Presiden UMNO berkata, ada juga sebahagian ahli UMNO dan parti pembangkang bersetuju pengajaran dua mata pelajaran itu menggunakan bahasa Melayu.
"Dengan cara ini, murid-murid akan ada pilihan, boleh buat ikut kemampuan mereka sama ada dalam bahasa Inggeris atau bahasa Melayu," katanya pada sidang akhbar selepas sambutan Maulidur Rasul di Masjid Al-Azim, Bukit Palah dekat sini, hari ini.
Mohd. Ali berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai laporan muka depan akhbar Utusan Malaysia di sini hari ini mengenai perhimpunan membantah pelaksanaan PPSMI yang berlangsung di Masjid Negara, semalam yang turut didalangi pembangkang.
Perhimpunan yang asalnya bertujuan menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong turut disertai beberapa pemimpin pembangkang termasuk Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang selain segelintir peserta perarakan yang dilihat memakai pakaian dan membawa logo beberapa parti pembangkang.
Mengulas lanjut, Mohd. Ali berkata, beliau percaya, keadaan itu tercetus kerana kebimbangan di kalangan mereka kononnya kerajaan tidak mengutamakan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi.
"Kerajaan telah buat satu keputusan berasaskan laporan, tapi mood orang ramai nampaknya mereka suka dalam Bahasa Melayu.
"Justeru, pendapat saya, kalau ramai rasa Bahasa Melayu perlu dipertahankan, tak apa, kita pertahankannya," katanya.
Sementara itu Majlis Belia Malaysia (MBM) juga mencadangkan supaya pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dilaksanakan dalam sistem dwibahasa, Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu.
Timbalan Presiden MBM, Datuk Idris Haron berkata, kaedah itu lebih sesuai sebagai jalan tengah penyelesaian isu Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang bersifat menang-menang.
Menurut beliau, ini bermakna kerajaan perlu meneruskan dasar PPSMI tetapi pada masa sama turut membenarkan pelajar dan ibu bapa membuat pilihan terbaik mengikut kesesuaian kemahiran bahasa anak- anak mereka.
"Jalan terbaik ialah mengambil pendekatan menang-menang atau jalan tengah kerana selepas PPSMI diperkenalkan kira-kira enam tahun lalu, telah banyak pelaburan yang dibuat termasuk kos penerbitan buku teks dalam bahasa Inggeris dan latihan kepada guru terbabit.
"Malah pada masa sama juga terdapat para pelajar dan ibu bapa yang selesa dengan penggunaan bahasa Inggeris.
"Bagaimanapun kita tidak boleh lupakan sekumpulan pelajar lain terutama di kawasan pedalaman yang ketinggalan dalam kedua-dua subjek kerana masalah bahasa," katanya
Semua perlu sedar kepentingan PPSMI
Oleh WAN SYAMSUL AMLYpengarang@utusan.com.my
KUALA LUMPUR 9 Mac - Semua pihak perlu sedar kepentingan menguasai pelbagai bahasa dan tidak mempolitikkan isu pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).
Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir berkata, isu PPSMI memberi kelebihan kepada pembangkang meraih sokongan rakyat serta mengetepikan kepentingan anak bangsa sendiri.
''Kita harap tiada pihak yang mahu mempolitikkan isu pendidikan. Adalah tidak sihat apabila PPSMI dilihat seolah-olah dihalang dengan alasan tidak mendaulatkan bahasa Melayu.
''Kita perlu perkasakan guru-guru serta lihat kemampuan mereka. Zaman ini kita harus sedar ilmu itu merupakan jiwa kepada bangsa," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Beliau mengulas kenyataan Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengenai perhimpunan membantah pelaksanaan PPSMI yang didalangi pembangkang berdasarkan penyertaan beberapa pemimpin mereka pada demonstrasi jalanan semalam.
Kata Mukhriz, Kementerian Pelajaran harus mengambil kira beberapa perkara yang perlu diubah dan cadangan-cadangan daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO).
''Kita perlu tengok apa yang boleh diubah untuk penambahbaikan selain menjamin kesempurnaan PPSMI.
''Kita perlu utamakan semua pihak dan memikirkan pelan jangka panjang terutama kepada anak-anak bangsa di pedalaman," ujarnya.
Ketika ditanya tentang sikap pembangkang yang dilihat menjadi dalang demonstrasi membantah PPSMI, Mukhriz berkata, sebelum ini pembangkang asyik menghentam UMNO berhubung isu itu.
Malah, katanya, pembangkang sering menuduh UMNO sebagai asabiyah (perkauman) setiap kali membela orang Melayu.
''Sejak bila pula pembangkang mahu mempertahankan bahasa Melayu kerana kita semua tahu selama ini mereka suka menghentam UMNO mengenai isu ini.
Mengulas isu yang sama, bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohd. Khir Toyo berkata, isu PPSMI dilihat masih belum cukup sempurna kerana beberapa sistem pelaksanaannya perlu diubah mengikut keadaan semasa.
Katanya, masyarakat tidak boleh menolak kepentingan bahasa Inggeris di peringkat global justeru tindakan menafikannya dilihat suatu kerugian kepada diri sendiri.
''Kita kena akui kepentingan bahasa Inggeris. Kita kena mencari pendekatan baru untuk mengubahsuai pelaksanaannya sekali gus meningkatkan kualiti bahasa Melayu sendiri.
''Pada masa yang sama kita tidak boleh meminggirkan bahasa Inggeris dan pendedahan kepada bahasa tersebut perlu sentiasa dilakukan,'' jelasnya.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails